Mcsøppel sorterer ikke

Hvilken planet lever egentlig McDonalds på? De fleste av oss står flere ganger om dagen og sorterer ut papir, plast, glass, matavfall med mer, av søpla vår. Men slik er det ikke hos den multinasjonale matgiganten. 
ballongen
Når barnefamilier besøker familierestauranten, så må de bare legge igjen sine gode miljøvaner hjemme. Det må da være en ganske kjipt å være så klimamessig akterutseilt?
Det er ikke så ofte jeg besøker McDonald’s-restauranter lenger, men nylig var jeg innom sammen med noen av barnebarna. Små mennesker synes det er stas med hurtigmat servert i fargerike lokaler.
Da søppelberget etter to Happy Meals og menyer til to voksne skulle fjernes, fikk jeg meg en overraskelse. Der nordmenn flest har kildesortering i ryggmargen, var McDonalds-restaurantet blottet for slike muligheter. Alt gikk i samme bøtta – inn i den samme luka med papir, plastsugerør, plastlokk, plastebestikk og matrester.  Ikke en gang panteflaskene fantes det mulighet til å levere inn.
Hallo, hvilken planet lever dere på? Har dere overhodet ikke fulgt med i klimatimen? Har dere et slags fritak fra det vi andre er enige om, og hvem har gitt dere det?
Som familierestaurant burde dere bidra til at den oppvoksende slekt lærer å ta vare på denne jorda, fremfor å leve i en slags miljømessig unntakstilstand. Det må da være skrekkelig dårlig omdømmebygging når foreldre må si til barna sine at: Neida, kjære sønnen min, nå skal du høre: når vi er ute og koser oss så er det ikke så farlig hva som skjer med all søpla. Det er rett og slett umoralsk og et svik mot dem som prøve å gjøre en forskjell.
Såpass frustrert ble jeg at sendte en melding til McDonalds på facebook. Medlemskap i Besteforeldrenes klimaaksjon og støttemedlemskap i Miljøpartiet de grønne, forplikter.
Her er spørsmålet mitt:
Hei McDonalds – det er en ting jeg ikke skjønner. Her står vi ved kjøkkenbenken hjemme og sortere mat, papir, plast i forskjellige dunker og kasser, men når vi besøker dere så er det bare å stappe rubb og rake i samme beholder. Hva gjør dere med søpla deres etter at vi har kastet alt i samme søplekasse. Kildesorterer dere ikke?
Svaret kommer dagen etter:
Hei Øyvind 🙂 McDonald’s jobber aktivt med å kartlegge hvilke tiltak vi kan gjøre mht til avfall, spesielt plast. Vi setter pris på ditt engasjement og bringer med oss ditt forslag videre i arbeidet vi gjør! Du finner også for øvrig mer informasjon om McDonald’s Norge sitt bærekraftarbeid i rapporten «Maten vår» her Ønsker deg fortsatt en fin dag videre 🙂
To smilefjes koster de på seg og altså en 36 siders lekkert designet rapport, med blant annet 9 storfe avbildet. Jeg går ut fra at dette er typiske kuer/okser som de slakter og gjør om til burgere – i følge egne tall produserer de 30.000 burgere i timen – skal noen kuer til for å få til det.
McDonalds skriver godt om hvordan kjøttkveget lever gode liv og at de nå skal gjøre kjøttfeproduksjonen renere og CO2 utslippene senkes. Egentlig er jo kjøttproduksjon til McDonalds produkter et temmelig unødvendig prosjekt, men de skal ha for at de forsøker. Til og med potetene som blir til pomme frites er helt unike, her har de plukket frem en eget art kun for dette formålet.
Ronald_McDonald_got_milk
Ronald McDonald – barnas beste venn!
Men resirkulering holder de altså ikke på med. Men, McDonalds takker for forslaget og skal bringe det videre. Er det mulig? Har ikke adm.dir. Pia Martinsen Mellbye hørt om dette før? I såfall er jeg svært takknemlig for å bidra, McDonalds. Bring «ideen» gjerne videre til RonaldMcDonald også, og hamburgersjefen Steve Easterbrook som etter å ha tatt plass i selskapet har snudd alle ta til seier. I 2017 omsatte McDonald for 5,75 milliarder dollar og hanket inn et overskudd på 1,7 milliarder dollar.
Dere trenger ikke å fortelle noen om at ideen ikke er ny – vi har faktisk kildesortert i en årrekke. Barna lærer om det allerede fra barnehagen.
I følge en pressemelding fra McDonalds internasjonalt fra januar i år, setter McDonalds seg nye klimamål. Her fortelles det at bare 10 prosent av deres 37.000 restauranter jorda rundt resirkulerer. McDonalds har som klimamål at de skal få dette på plass innen 2025. 7 år – SJU ÅR!!! Er det mulig! Burde vært på plass i morra! Med et overskudd på 1,7 milliarder dollar har du litt handlingsrom dersom du vil. 
Mitt valg er å si fra og å droppe McDonalds inntil de skjerper seg. Skikkelige familierestauranter tar miljøansvar og spesielt de som henvender seg til barn i så stor grad som McDonalds!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s