Mobilsurf øker ekstremt

Vi surfer bare mer med mobiltelefonene våre. Mobil nettrafikk øker tre ganger raskere enn fastlinje.

Frem til 2016 forventes den mobile nettrafikken å øke med 20 prosent. Årsaken er at kjøp av smarttelefoner og nettbrett går rett til himmels. Det fører til en ekstrem vekst i mobil datatrafikk, ifølge årets utgave av Cisco Visual Networking Index (VNI), melder Teknisk Ukeblad.

20120217-081218.jpg

I 2004 deltok jeg på gigantmessen CeBit i Hannover, et paradis for alle som liker ting som går på strøm, Med meg i kofferten hadde jeg en klumpete Nokia 6600 – en av de første kameratelefonene med litt fart i. Jeg var en av verdens første selvutnevnte mobiltelefonreporterne – målet vår å rapportere hjem med bilde og maks 160 tegn – noe jeg også fikk en viss oppmerksomhet rundt – til og med ærverdige Poynte institute merket seg mitt nybrottsarbeid.

Les om mobilreporteren

Det var mange som lo og ikke så mange som leste, men det funket. Latteren kom først og fremst av at ingen trodde mobiltelefoner kunne brukes til mer enn å snakke i og sende sms med. Å fotografere og surfe på mobil ble ansett som ren og skjær idioti! Steve Jobs hadde ennå ikke gitt oss iPhone – smarte telefoner var ikke eksisterende. Men når først folk fikk disse minidatamaskinene mellom hendene viser det seg at vi går fullstendig bananas – på tross av at vi for svært kort tid siden mente at mobilsurf var fullstendig ubrukelig i tillegg til at kostet oss skjorta.

Glem hjemme-pc og laptop, det er på de små skjermene nettveksten kommer. I fjor mer enn doblet mobiltrafikken seg. Og det er fjerde året på rad! Mobiltrafikken øker tre ganger raskere enn bredbånd og fastlinje

Les artikkel i Teknisk Ukeblad

Vi vil surfe uavhengig av kobber og fiberlinjer. Mobile enheter gjør det mulig å være på nett der vi til enhver tid befinner oss, og den muligheten tar vi bruk. Vi laster opp og laster ned. Den neste vekstkurven som kommer er video. Cisco anslår av mer enn 70 prosent av den mobile trafikken i 2016 vil komme fra video.

Hva dette gjør med nettverkene skal det ikke mye fantasi til. Vi vet allerede at hardt trafikkerte dager i forbindelse med høytider og store mediebegivenheter belaster nettet kraftig. Det mest fascinerende med denne veksten er at den er global. I en rekke land har man for lengst droppet fastlinjer og kobbertråder og hoppet rett inn på mobile nettløsninger – dette er vanlig i afrikanske land, India og Bangladesh – det er det Telenor og herr Baksås har skjønt og derfor er de så gira på å skaffe seg markedsposisjoner i disse enorme markedene.

Tall:
I 2011 økte den mobile datatrafikken med 133 prosent i forhold til året før. Veksten tilsvarer nesten 150 millioner dvd-er i måneden.

I 2011 genererte hver mobile tilkobling i gjennomsnitt 92 megabyte trafikk per måned. Innen 2016 forventes en økning på over 1200 prosent til 1,2 gigabyte per mobile tilkobling per måned.

I 2011 stod smarttelefoner for 12 prosent av antallet mobile håndsett i verden. Samtidig genererte de samme smarttelefonene over 82 prosent av den mobile datatrafikken.

Det forventes at den mobile datatrafikken generert av smarttelefoner vil være 50 ganger større i 2016.

Den mobile datatrafikken generert av nettbrett vil være 62 ganger større i 2016 sammenlignet med 2011.

Mobil datatrafikk via nettskytjenester vil vokse seg neste 30 ganger så stor i 2016, sammenlignet med 2011. I 2016 vil nettskytjenester stå for 70 prosent av den mobile datatrafikken, mot 45 prosent i 2011.

(Kilde: TU/Cisco)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s