Vil betale for iPad avis

Den store nøtta for norske mediehus er om folk vil betale for innhold på nettbrett. Nå kommer spennende tall som viser at mange vil.

Det lureste som skjedde da avisene begynte å legge ut saker på nett og lage nettaviser var at avisene fikk flere lesere. Om ikke på papir, så var det flere lesere som begynte å forholde seg til avisenes journalistikk. I dag legger a-pressen med den største selvfølgelig lesertall fra nett og papir og andre plattformer oppå hverandre for å gjøre markedet stort og attraktivt.

Det dummeste var at man opphevet avisabonnementsordningen – i iveren etter å være først ute i den anarkistiske og frie nettverdenen fikk alle alt gratis.

Når nettbrettet dukket opp så avisen et nytt kikkehull sekker portal der man kan senke bommen og be leserne om avgift for å få tilgang på eksklusivt innhold. Nettbrettet i seg selv har format og styrke til å skape et annet uttrykk enn papir og vanlig pc – det er i alle fall myten om den tastaturløse datamaskinen.

Alle spør seg om folket nå er villige til å betale. Avisen Wall Street Journal påstår at de nå har 200.000 betalende lesere på nettbrett, det skriver nettavisen E24

Prisen er 3,99 dollar pr uke, litt over 20 kroner. I følge avisen har 150.000 av disse leserne dukket opp i løpet av 2010. Tallet inkludere ikke lesign fra smarttelefoner og datamaskiner.

Wall Street Journal har 1,6 millioner lesere på papir – mange av disse er frolig businessfolk med firmaer som kan ta regningen både for papir og iPad – og har de først iPad kan de jo bruke den til avisen sin også – men det opplyser ikke Wall Strett

Omlag 13 prosent av leserne har brettavis – Om de har både brett og papir sier ikke tallene noe om. For min avis, Vårt Land, vill et tilsvarende tall ligge på litt over 3000 abb på brett – det ville være interessant og trolig en god butikk fordi vi ville spare store summer på distribusjons- og trykkekostnader – jeg mener og ha hørt at det ligger på over 1000 kr pr abb – i såfall ville det dreie seg om 3 millioner i året. En talllek med et årsabb på ca 1000 kr som jeg antar er ca der WSJ ligger gir et inntekt og innsparingnivå på 6 millioner – og så skullle man begynne å selge anonnser osv – ja det blir lek dette…..

Poenget er i alle fall at det å gi bort innhold gratis er feil – og noe folk er villig til å betale for. Men betaler man på brett, så bør jo folk begynne å betale på Internett også.

E24 nevner også en interessant studie som vier at lesere konsentrerer seg mindre når de leser magasiner på iPad enn mediehusene hadde håpet. Det kan få konsekvenser for annonseformatene.

Annonsebyrået til Bonnier, CP&B, har intervjuet 15 fokusgrupper i tre amerikanske byer. Gruppene skal inneholde lesere som ofte leser magasiner på papir, nett og iPad.

Ifølge studien mister leserne raskt interesse for innholdet i iPad-magasiner, spesielt hvis produkter de vil kjøpe, blir omtalt. Da går leserne ut av applikasjonen de leser, og leter etter produktet på andre nettsider.

I tillegg melder Bonnier at leserne ofte tror at store redaksjonelle bilder i iPad-magasiner, egentlig er annonser. Leserne sier de også blir forstyrret av selve verktøyet de bruker for å lese: De tenker ikke at de «leser en artikkel», men at de «bruker en iPad».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s