I Norge brukes en eskimo for å selge is til sommervarme gutter og jenter.
Nylig traff jeg på hun her igjen (se bildet). Skal innrømme at jeg ikke har tenkt noe særlig på henne i vintersesongen. Jeg var på Huk, ei skikkelig mangfoldsstrand med plass til hele den norske manfoldighetsbefolkningen. Der stod hun, strategisk plassert utenfor Hukoddden kiosk, med en meterhøy sjokolade Krone-is i armene. Det så slitsom og svett ut i sommervarmen, der hun poserte med et knallrødt smil over leppene. Eskimonika var iført gul pelsdrakt og noe som ligner på samiske skaller? Hun var svært synlig, midt i mangfoldet.

I følge Diplom-Is så Eskimonika dagens lys allerede i 1936. Hun ble «født» etter en ekskursjon til Danmark og skulle symbolisere «Ild mot is – kulde mot varme». Siden har hun frontet isprodusenten, som nå eies av Tine. I 2010 feiret Diplom-Is 80 år. Da ble Eskimonika redesignet med litt mer rufset lugg og roser i kinnene.
Er det ikke egentlig litt utrolig at denne lille,

smilende piken med inuitt-look har overlevd «Bongo fra Kongo» og negerdebatten. Hadde hun hett «Neger-onika» eller «Same-sara» hadde hun trolig for lengst gått i graven. Men Diplom-is holder fast på å bruke eskimoer i markedsføringen av de kjølige godsakene sine.
I fjor fikk Frisko, en dansk isprodusent, på pukkelen og ble kalt rasister fordi de kaller en pinne-is «Kæmpe-eskimo» – Frisko nektet naturligvis og holder fremdeles hardt på sin populære pinne. Og i USA har det over lengre tid vært et hardkjør mot firmaer som bruker urbefolkning eller spesifikke etniske trekk eller grupper i sin markedsføring og sitt varemerke. Både Uncle Bens ris og den vovede Chiquita banadamen har fått gjennomgå skriver
Business Insider
Representanter for inuitter i Canada har bedt det kanadiske fotball-laget Edmonton Eskimos om å skifte navn. Mange historikere mener ordet eskimo ikke har noen god klang og at det betyr «de som spiser rått kjøtt».
Hvor lenge holder Eskimonika stand med sine fristende iskremer?