Eskimonika – en cool dame fra fortiden?

eskimonikaisI Norge brukes en eskimo for å selge is til sommervarme gutter og jenter.

Nylig traff jeg på hun her igjen (se bildet). Skal innrømme at jeg ikke har tenkt noe særlig på henne i vintersesongen. Jeg var på Huk, ei skikkelig mangfoldsstrand med plass til hele den norske manfoldighetsbefolkningen. Der stod hun, strategisk plassert utenfor Hukoddden kiosk, med en meterhøy sjokolade Krone-is i armene. Det så slitsom og svett ut i sommervarmen, der hun poserte med et knallrødt smil over leppene. Eskimonika var iført gul pelsdrakt og noe som ligner på samiske skaller? Hun var svært synlig, midt i mangfoldet.

eksimonika1936

I følge Diplom-Is så Eskimonika dagens  lys allerede i 1936. Hun ble «født» etter en ekskursjon til Danmark og skulle symbolisere «Ild mot is – kulde mot varme». Siden har hun frontet isprodusenten, som nå eies av Tine. I 2010 feiret Diplom-Is 80 år. Da ble Eskimonika redesignet med litt mer rufset lugg og roser i kinnene.

Er det ikke egentlig litt utrolig at denne lille,eskimonika smilende piken med inuitt-look har overlevd «Bongo fra Kongo» og negerdebatten. Hadde hun hett «Neger-onika» eller «Same-sara» hadde hun trolig for lengst gått i graven. Men Diplom-is holder fast på å bruke eskimoer i markedsføringen av de kjølige godsakene sine.
I fjor fikk Frisko, en dansk isprodusent, på pukkelen og ble kalt rasister fordi de kaller en pinne-is «Kæmpe-eskimo» – Frisko nektet naturligvis og holder fremdeles hardt på sin populære pinne. Og i USA har det over lengre tid vært et hardkjør mot firmaer som bruker urbefolkning eller spesifikke etniske trekk eller grupper i sin markedsføring og sitt varemerke. Både Uncle Bens ris og den vovede Chiquita banadamen har fått gjennomgå skriver Business Insider
Representanter for inuitter i Canada har bedt det kanadiske fotball-laget Edmonton Eskimos om å skifte navn. Mange historikere mener ordet eskimo ikke har noen god klang og at det betyr «de som spiser rått kjøtt».
Hvor lenge holder Eskimonika stand med sine fristende iskremer?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s